fredag, december 12, 2008

Visste du att sover en tredjedel av våra liv?

Sömn är ett tillstånd då man är till syntes medvetslös trots att hjärnaktiviteten kan vara hög. När man sover återhämtar sig kroppen, då den kan vila och läka. Under tiden bearbetar också hjärnan alla dagens händelser, andningen blir lugnare, hjärtfrekvensen minskar, kroppstemperaturen minskar och immunförsvaret höjs.


Beroende på hur gammal man är, ska man sova olika länge. Yngre skolbarn behöver ca 9 timmars sömn varje natt, tonåringar bör sova 8-10 timmar. Längden på sömnbehovet är olika mellan alla individer. Får man för lite sömn klarar man inte av att plugga eller jobba på det sättet man är van vid. Immunförsvaret kollapsar också och man är lättare mottaglig för sjukdomar. Vid sömnbrist uppstår också ofta humörsvägningar, värk och svårigheter vid koordinationen.

Långvarig sömnbrist kan leda till förhöjt blodtryck, mag- och tarmproblem, muskelvärk och försämrat immunsystem. Minnet och koncentrationen försämras också. Detta kan även leda till ångest och nedstämdhet.

Var femte person snarkar. Snarkningar är vanligare hos män än kvinnor och ökar också med ålden. Vid övervikt, alkohol och vissa mediciner kan snarkningar framkomma och förvärras.

Alkohol, kaffe och nikotin påverkar sömnen, men på olika sätt. Kaffe och nikotin gör så att det blir svårare att somna och sömnen blir också lättare, vilket påverkar sömnkvaliten. Alkohol avger en lungnande effekt och gör att det blir lättare att somna. Nackdelen med alkohol är att när den väl bryts ner i kroppen störs sömnen av det. Drömsömnen kan också förskjutas eller förlängas vilket leder till att man kan vakna med en mardröm. Vanligt med alkohol och sömn är att uppvaknandet är tidigt och att det också är svårt att somna om.



Tips för sömnsvårigheter:
  • Om du har svårt att få tid till att sova (p.g.a. läxor, prov m.m) kan det vara bra att planera dagarna nogrannare! Kankse strunta i att kolla på tv för att studera eller vila en stund.
  • Om du har svårt att somna kan du börja ta promenader någon timme innan du ska sova, för att den överflödiga energin ska förbrukas. Du kan också försöka med att ta ett varmt bad eller koffeinfri dryck på kvällen.
  • Om du har svårt att somna på kvällen bör du undvika att ta en tupplur under dagen.
  • Gå aldrig och lägg dig hungrig! Lågt blodsocker och tom mage aktiverar kroppen och gör det svårare att somna.
  • Motionera aldrig senare än 4 timmar innan du ska sova


Testa dig själv om du har bra sömnvanor!

När du vaknar är det viktigt att verkligen vakna till inom några minuter, annars fortsätter man lätt att vara trött och hängig under resten av dagen. Tänd en lampa för att förhindra att du somnar om! Det är också viktigt med fruktost. Om du äter en balanserad frukost har du lättare att vakna upp och samtidigt lättare att koncentrera dig och arbeta.

Sovrummet är din sömns bästa vän, så lägg ner energi på att göra det så mysigt som möjligt. Ha kuddar och täcken du gillar och trivs med. Se till att ha lagom svalt inne i rummet, men se till att det inte blir kallt. Sov helst naken, då pjamasen håller kvar värmen. Unvik att ha datorer, TV-apparater eller något annat som påminner om skola, stress eller något annat slags arbete.


Kom ihåg att det viktigaste är inte hur länge du sover, utan det är hur bra kvaliten på din sömn är.



Källor:
http://www.careit.com/content/pub/portal_privat/programinfo_sleep_fakta.asp, Careit, 13-12-08, 13-12-08
http://www.vertex.nu/gammla_vertex/nr8-06/ettabild.html, Englund Johanna, Vertex, 01-08-06, 13-12-08
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mn, Wikipedia, 10-12-08, 13-12-08
http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?c=2533, Nille Kristiansson, Vårdguiden, 05-01-07, 13-12-08
http://www.somnhjalpen.se/Section.asp?SectionId=868, Sanofi Aventis, Sömnhjälpen, 07-03-08, 13-12-08
Bilder:
http://www.vertex.nu/gammla_vertex/nr8-06/bilder/studie.jpg, Vertex, 01-08-06, 13-12-08

Inga kommentarer: