måndag, december 08, 2008

Träning -om kroppen själv får välja

Kroppen är gjord för rörelse och fysisk aktivitet. Förr var man tvungen att gå en lång bit eller jaga för att få föda, ju längre tiden har gått desto lättare har vi gjort det för oss. Nu rör sig folk inte alls lika mycket som innan, det är många som faktiskt inte motionerar alls.

För att kroppen ska må så bra som möjligt ska man röra på sig minst 15 minuter i sträck varje dag. För att förbättra sin hälsa ska man motionera någorlunda intensivt minst 30 minuter minst 3 dagar i veckan.

Välj ett motionssätt du tycker är roligt! Tänk inte förmycket på ett snabbt resultat, låt det ta sin tid. Huvudsaken är att du motionerar regelbundet. Ta det försiktigt i början, när du vant in dig och känner att du klarar av, öka och kör en aning hårdare. Man behöver inte träna samma sak varje gång, försök att variera din träning. Ju oftare du tränar desto bättre är det att du tränar på olika sätt. Ju fler olika sätt du tränar på desto fler olika muskler tränas.

Ex:
Dag 1 - Styrketräning på gym
Dag 2 - Skolgympa
Dag 3 - Vilodag
Dag 4 - Gym igen
Dag 5 - Fotboll med polarna
Dag 6 - Vilodag
Dag 7 - Simning



Om du är förkyld är det viktigt att du tar ett par vilodagar så länge du fortfarande är sjuk. Om man tränar hårt medans man är sjuk kan man få en inflammation i hjärtmuskeln. Detta är ovanligt men samtidigt väldigt farligt.

Hur vet man om man tränar förmycket då? Jo, lyssna på din kropp! Är du fortfarande seg och trött dagen du ska träna igen, kanske du ska ta en extra vilodag. I början när kroppen är ovan är det viktigt att ha minst 3-4 vilodagar. Senare kan man träna oftare och också flitigare.

Innan du börjar träna ordentligt kan det vara bra att ta reda på vad du vill få ut av din träning, om det är att få bättre kondition, gå ner i vikt eller bara bli muskulös. När du bestämt det kan du sedan utforma ett pass efter just ditt mål.











Källor:
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/traning/article3577495.ab, Anna Westberg, Aftonbladet, 20-10-08, 11-12-08
http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=18685, SVR AB, Sjukrådsrådgivningen, 27-04-06, 11-12-08
Bilder:

http://www.eskilstuna.se/ImageStoreNET/Used/Yul1gB-usXvmEhIGXQSH.jpg

http://buttman.polisen.org/wp-content/uploads/2008/03/033108-1741-vr11.jpg

Inga kommentarer: